GİRESUN BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU
İstanbul Şehir Tiyatrosu, ‘Darülbedayi’ kurucularından ünlü aktör Raşit RIZA anılarında ilk şehir tiyatrosunun Giresun’da kurulduğunu ve eşi Suzan Hanım’la birlikte burada sahneye çıktığını aktarmaktadır.
Giresun’da tiyatro, ikinci meşrutiyeti izleyen günlerde Giresun Redif Taburu Subaylarından Yzb. İbrahim Bey’in girişimiyle kurulmuş ve ilk kez Namık Kemal’in “Vatan Yahut Silistre” adlı oyunu sahneye konmuştur. Bu oyunda Arslan Bey rolünü Yzb. İbrahim Bey, baş kadın rolünü de Trabzonlu Neşet Bey’in eşi udi ve hanende madam Ağavni oynamıştır.
Giresun’da Tiyatronun kurulması ve gelişmesi ‘Giresun Milli İntibak Kulübü’nün’ öncülüğünde gerçekleşmiş, karşıt düşünce ve engellemelere rağmen, bu kulüp çalışmaları sürdürmüştür. Kulüp engellemeleri aşabilmek için statüsünü değiştirerek şirketleşmiş ve ‘Giresun Milli İntibah Şirketi’ adını almıştır.
İstanbul Şehir Tiyatrosu kurucularından Raşit RIZA, eşi Suzan Hanım ve Bursalı tiyatro yönetmeni Halim Efendi’nin de yer aldığı Giresun’daki tiyatro çalışmaları Birinci Dünya Savaşına kadar kesintisiz sürmüş ve bu süre içinde Sultan Osman Gazi, Gezer Tarık, Eşber, Othello, Hamlet gibi yerli yabancı sayısız eserler sahneye konmuştur.
Birinci Dünya Savaşı ile geçici olarak kesintiye uğrayan tiyatro çalışmaları, savaş sonunda yeniden canlanmış, bu canlanmada Bilgi Yurdu, Giresunspor ve Hilalspor’un önemli katkıları olmuştur. Özellikle Bilgi Yurdu’nun yöneticiliğini yapan şair Can AKENGİN’in Giresun’da Tiyatronun yeniden canlandırılmasında yoğun çalışmaları olmuştur.
Giresun’daki Tiyatro çalışmalarının üçüncü dönemi, Giresun Halkevi’nin kurulması ile başlamıştır. Halkevi bünyesinde uzun yıllar başarılı bir biçimde sürdürülen Tiyatro çalışmaları, Halkevleri etkinliklerinin Türkiye genelinde sönmeye başlaması ile birlikte yeniden bir gerileme dönemine girmiştir.
Giresun’da Tiyatro GİLT (Giresun İl Tiyatrosu) kurulması ile 1970’li yıllarda canlanır gibi olmuş, ancak salonsuzluk ve diğer nedenlerle bu çok uzun sürmemiştir. GİLT 1972 yılında kapanmıştır.
Giresun’da Tiyatronun yeniden canlanma ve yükseliş dönemi 1988 yılında Belediye Şehir Tiyatrosunun kurulması ile başladı. Belediye Şehir Tiyatrosunun kuruluş aşamasında Vahit SÜTLAŞ, Fevzi BAYAZITOĞLU, Ufuk KEKÜL, Serdar Sinan BEKTAŞ, Mustafa DAĞ, Halil DOMAÇ gibi isimler bulunup büyük uğraş vermişlerdir. Necati CUMALI’nın Derya Gülü adlı eseriyle başlayan yeni dönem her yıl 2-3 eserin sahneye konulması ile devam etmektedir. Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu 1992 yılında şu an içinde bulunduğu kendi sahne ve binasına kavuşmuştur.
5 Aralık 1994 tarihinde Belediye Konservatuarı’nın çalışması ile Belediye Şehir Tiyatro’su çalışmaları konservatuar bünyesinde yürütülmeye başlamış olup 25 yıldır aralıksız olarak perdelerini açmaya devam etmektedir.